zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Целувката е полезна за здравето!



Целувката е полезна за здравето!

Да се целуваме означава и да правим нещо добро за здравето си.

здраве.bg

Целувката не е само наслада, но и ефективен начин да съхраним и подобрим здравето си, твърдят специалисти в областта на традиционната медицина.

Лекари от Обществото за сексуални проблеми в Лос Анджелис са установили, че продължителните целувки имат благотворно влияние върху кръвоносната система – пулсът се ускорява до 110 удара в минута, а това е отлична тренировка за сърдечно-съдовата система. Те твърдят още, че целувката подобрява и вентилирането на белите дробове, защото те започват да работят в ускорен режим – до 60 вместо 20 вдишвания и издишвания на минута.

Сътрудници на Академията по стоматология в Чикаго пък твърдят, че целувката е отлично средство за профилактика против кариес, тъй като стимулира отделянето на слюнка, която, по-добре и от дъвка, неутрализира киселинните налепи по зъбите.

А според стоматолози от Ню Йорк, хората, които често се целуват, по-рядко страдат от пародонтоза – най-доброто средство срещу нея е именно масажът на венците.

Хората, които се целуват повече от 3 минути средно на ден, по-лесно се разтоварват от стреса и неговите последици, смятат изследователи от Университета на Монреал, Канада. Продължителните целувки според тях дават началото на биохимични реакции, които унищожават хормоните на стреса.

Д-р Улф Беминг от Австрийската академия по обща медицина твърди, че целувката е и добър начин за… ваксиниране. Това съвсем не е учудващо – в слюнката се съдържат много бактерии. 80% от тях има у всеки човек, докато 20% са индивидуални и предавайки ги на партньори си, човек активизира у него имунната му система, която започва ускорено изработване на антитела.(а)

вижте още:
Целувката – тест за съвместимост!?
Целувката подсказва черти от характера
Целувката означава далеч повече за жените

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.